Borgunda Bygghandel har köpt majoriteten i Stenatorp Hyvleri. Därmed säkras framtiden för det anrika specialhyvleriet i Brännemo utanför Väring, som Borgunda samarbetat med sedan decennier tillbaka.
Stenatorp Hyvleri ligger idylliskt utmed en slingrande grusväg i norra delen av Skövde kommun, öster om Väring och inte långt från Brännemo kyrka.
– Redan 1963 hade vi första kontakten med Stenatorp, säger Åke Johansson, före detta VD för Borgunda Bygghandel. Samarbetat har vi gjort i mer än femtio år vid det här laget, de är bra på att hyvla sådant som ingen annan gör.
Tidigare delägaren Gunnar Johansson instämmer:
– Vi är ett litet företag och kan ofta lösa mindre, udda uppdrag som de större kan ha svårt att göra, säger han. Det har passat Borgunda Bygghandel bra under åren.
Stora förändringar i branschen
Stenatorp Hyvleri är mer eller mindre ett unikum i dag, säger Hans Johansson, VD för Borgunda Bygghandel:
– Små hyvlerier och specialhyvlerier har försvunnit från marknaden. De som har funnits har expanderat kraftigt eller också har de lagts ned, säger han.
Att Borgunda Bygghandel skulle ta över Stenatorp föll sig naturligt.
– Eftersom vi alltid gjort affärer med Stenatorp tyckte vi att vi kunde få köpa hyvleriet och de tyckte att vi skulle köpa.
Gunnar Johanssons farfar Arvid grundade Stenatorp i början av 1930-talet.
– Farfar var byggmästare och satte upp en liten såg här, säger han. Sedan tog min far och några av hans bröder över företaget och jag och min bror Jörgen Österberg tog i vår tur över som huvudägare efter dem.
Sågen och den småskaliga bygghandelsverksamheten lade bröderna ner år 2000.
– Det var bland annat på inrådan av Åke på Borgunda, säger Gunnar Johansson. Sluta såga, tyckte han och menade att vi skulle satsa fullt ut på hyvleriet.
De senaste 20 åren har Stenatorp Hyvleri sysselsatt fyra till sex medarbetare, deflesta från närområdet.
”Har en känsla för det lokala”
– Borgunda har precis som vi en känsla för det lokala och därför känns det braatt bygghandeln tar över, säger Gunnar Johansson, som konstaterar att behovet avett mindre hyvleri inte minskar, snarare tvärtom.
– Det sker en enorm strukturrationaliseringmed allt större enheter som inte har möjlighet att ta de mindre uppdragen. Det blir billigt med stordrift, men inte flexibelt.Utöver hyvleriet finns också en sorteringsanläggning på Stenatorp. Där sorterasvirke efter kvalitet och längd innan det levereras hyvlat och klart till Borgunda.Gunnar Johansson började som sextonåring på Stenatorp. Det var för 53 år sedanoch när det här året går mot sitt slut räknar han med att ha jobbat klart för gott.
Börjar tillverka råspontluckor
– Men kanske kan jag vara bollplank ochrycka in då och då när det behövs, funderar han. Vi får se.
Från kontoret har Gunnar Johansson utsikt mot en stor, gråblå villa som ligger idirekt anslutning till hyvleriområdet.
– Där bor min mor, 92 år i år, säger han.Det första hon frågade när jag berättade att vi skulle sälja var om hon får bo kvar. Men hon tycker det är bra att Borgunda tar över, hon känner ju Åke sedan gammalt.
Jörgen Österberg stannar kvar i hyvleriet och kommer också fortsättningsvis attvara delägare i företaget.
– Jag ser positivt på framtiden, det härkommer att bli bra, säger han. Verksamheten kommer att kompletteras medproduktion av råspontluckor redan i höst. En målerilinje ingår också i planerna.Råspontluckor är ihopsatta råspontbrädor som används till taktäckning. Att lägga tak med råspontluckor går mycket snabbare än att lägga med lös råspont.
borgunda målerimaskin råspontsluckor
Last modified: maj 15, 2023